Sivut

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Mietteitä ratsastuskoulun poneilla valmentautumisesta ja kilpailemisesta osa 1

Moi! Tänään halusin kirjoittaa hieman omista kokemuksistani ratsastuskoulun poneilla sekä hevosilla valmentautumisesta ja kilpailemisesta. Itselläni takana neljä ratsastuskouluvuotta, joista valmentauduin ja kilpailin omalla nimikkohevosellani kolme vuotta. Edelleenkin jatkan ratsastuskoululaisena miltein samoissa kuvioissa kuin ennenkin, mutta tallinvaihto tapahtui tuossa heinäkuun puolessa välissä. Tämän postauksen tarkoituksena ei ole mitenkään mollata ketään tai tuoda esiin kaikkia negatiivisia asioita aiheesta vaan tarkoituksena on kertoa omia kokemuksiani sekä mielipiteitäni. Postauksen kuvat vuoden 2015 heinäkuulta (c) Kiia Hakkari

Aloitin ratsastuskoululla valmentautumisen reilut kolme vuotta sitten, jolloin sain nimikkohevosekseni Kartsun, joka oli ollut mun lemppari kyseiseltä tallilta jo tovin. Olin tuolloin ratsastanut vasta noin vuoden, mutta eipä tuo juurikaan menoa haitannut, sillä muutkin tiimiläiset olivat about samantasoisia kuin itsekin. Valmennus oli aina kerran viikossa, esteitä joka toinen keskiviikko ja koulua joka toinen perjantai. Valmennuksien lisäksi kävin kerran viikossa tunnilla ja yleensä menin Kartsulla myös tunneilla. Alussa kehityinkin todella paljon lyhyessä ajassa, vaikka paljon ongelmia olikin. Kartsun kanssa ihan perusasiatkin olivat vaikeita, mutta kyllä se siitä sitten vuosien ja kuukausien treenin jälkeen lähti sujumaan, hehhe.



Ratsastuskoulun poneilla sekä hevosilla valmentautuminen on hyvä tapa aloittaa treenaaminen aktiivisemmin sekä tavoitteellisemmin. Siinä saa kokemusta kilpailemisesta sekä muusta sellaisesta, ja mikäli tallilla on vuokrausmahdollisuus, oppii siinä samalla myös itsenäisesti hoitamaan sekä ratsastamaan. Tästä sain ainakin itse loistavat pohjat jatkolle, sillä kaikenlaista tuli valmennustiimiin kuulumisen ansiosta tehtyä sekä opittua ja koenkin, että saattaisin olla jopa valmis omaan ylläpitohevoseen yms. näiden tietojen, kokemuksien ja taitojen ansiosta, joita ratsastuskouluvuodet minulle antoi. Eli siltä kannalta kilpailemisen aloittaminen ratsastuskoululla on erittäin kätevää sekä opettavaista, apua saa aina kun kysyy ja aina on joku, jolta voi ongelmatilanteissa apua pyytää. Hyvä puoli on myös se, ettet ole itse vastuussa poneista sekä hevosista joilla menet, eikä silloin tarvitse huolehtia mistään eläinlääkärijutuista tai vastaavista.

Mutta pelkkää ruusuilla tanssimista ratsastuskoulun ponilla valmentautuminen ei tietenkään ole, niitä miinuksiakin löytyy. Mutta ensimmäiseksi voitaisiin kuitenkin pilkkoa vähän sitä, kuinka paljon tällaiseen tiimiin kuuluminen keskimäärin maksaa. Nämä eivät ole tarkkoja hintoja, joita itse olen maksanut, vaan keskimääräisiä hintoja, joita kokosin muutaman eri tallin vastaavaa toimintaa tutkimalla sekä yhdistämällä omat kokemukseni asian suhteen. Ratsastuskoulun valmennustunnit ovat yleensä tavallisia valmennustunteja halvempia, koska ei siellä aina käy niitä huippuluokan valmentajia, keskimäärin se on sellaiset 25-30e/tunti, riippuen toki siitä, missä päin Suomea asuu, pääkaupunkiseudulla ainakin hinnat korkeampia, kuin täällä Luonais-Suomessa.




Mutta sitten on vielä se, että aina vierailevan valmentajan käydessä, ei sitä enää ihan halvalla pääsekään. Yleensä maksut valmennuksista menee niin, että maksetaan itse valmentajalle valmennusmaksu (joka riippuu siitä, kuka valmentaa ja kuinka isossa ryhmässä on), tähän päälle tulee vielä hevosvuokra sekä mahdollinen kenttä/maneesivuokra. Näistä kaikista maksuista tulee yhteensä noin 50-70e/valmennus, mutta samanhintaisiahan ne suurinpiirtein on myös niille, jotka omalla hevosellaan valmentautuu.

Kisamatkat ovat suhteellisen kohtuu hintaisia ainakin meillä ollut. Trailereiden kanssa kuljettiin, joihin mahtui se kaksi hevosta. Jokainen kisaaja siis maksoi puolet koppi/autovuokrasta, bensoista sekä muista mahdollisista matkakuluista. Tästä tullut loppusumma saattoi silloin tällöin tuntua vähän suurelta, mutta hinta oli aina ymmärrettävä sen jälkeen, kun lähti miettimään mistä kyseinen summa koostuu. Eli kisamatkatkaan eivät olleet liian kalliita, vaikka siltä välillä tuntuikin.



Onko ratsastuskoulun tiimiin kuuluminen sitten halvempaa kuin omalla hevosella valmentautuminen? On, mutta se on sitten taas aivan eri asia, miten lähtee näitä kahta vertaamaan ja loppujen lopuksi näitä kahta ei voi keskenään verrata, sillä omalla hevosella tulee mentyä lähes joka päivä ja ratsastuskoululla käytyä vain pari kertaa viikossa.

Kilpaileeko ja valmentautuuko muut ratsastuskoulun hevosilla tai poneilla? Kertokaa toki omia kokemuksia sekä mielipiteitä! Olisi todella kiva kuulla asiasta muiltakin ja saatan ehkä koota yhteen postaukseen vielä muidenkin mielipiteitä. Joten jos joku haluaa oman tekstinsä siihen postaukseen, kirjoita se kommentteihin tai laita mulle sähköpostilla uskalivenla@gmail.com ;)
Ja muistakaa käydä linkkailemassa blogejanne linkkaa blogisi -postaukseen!

8 kommenttia:

  1. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus!

    http://areena.yle.fi/1-3625760

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista! Itse en ole koskaan harrastanut ratsastusta kuin pienellä ratsastustallilla ja oman hevosen jälkeen kaikki sekin jäi taakse. Tää on aihe on mulle ihan vierasta ja ois kiva kuulla lisää ratsastuskoulujen toiminnasta! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tämmöiset postaukset kiinnostaa! Näitä on näillä näkymin tulossa vielä muutama lisää, joten kannattaa pitää silmät auki niiden varalta. :)

      Poista
  3. Hyvin kirjoitettu ja totta joka sana!

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita niin asiallisesta kritiikistä postausehdotuksiin. Mukaan saa toki liittää oman blogin osoitteen, jotta pääsen käymään vastavierailulla. :)